Parkour är ett effektivt rörelsesätt och en rörelsekonst där man tillämapar kroppen som verktyg för att ta sig fram i olika miljöer. 

Parkour handlar i grunden om att ta sig fram effektivt. Ofta förklarat att man tar sig från punkt A till punkt B på snabbast och smidigaste sätt. Mellan A och B kan det finnas olika typer av hinder. Det är då parkourutövarens utmaning att ta sig fram så snabbt som möjligt på de sätt hen anser vara bäst och säkrast.

I min parkour skola A-Beyond Parkour tar vi oss från A till B och fortsätter vår utveckling bortom. 


För att ta sig fram effektivt finns det utformat en mängd olika tekniker. Dessa är utformade för att man enkelt ska kunna ta sig upp, över, genom och nerför när man letar sin väg framåt. Det finns också tekniker för hur man greppar, faller och landar så man alltid är säker när man tar sig fram. Alla dessa tekniker lär man sig på våra A-Beyond Parkour träningar och kurser!

David Belle som ses som en av grundarna till parkour och dess tekniker har sina rötter ifrån Frankrike. Han inspirerades och lärdes väldigt mycket av sin far Raymond Belle. Raymond Belle tränades som liten på fransk militärskola till att bli stark och dicsiplinerad. Senare under hans liv stöter han ihop med träningsformen "Méthode Naturelle" som han var helt fascinerad av. Denna träningsformen som handlar om naturliga rörelser med mottot "var stark för att vara användbar" är mycket grunden till vad parkour är idag. Mycket av denna träningform får David Belle med sig i sin tur under sin uppväxt. Det som idag kallas för parkour börjar ta form när David Belle sätter sin prägel på det efter att ha växt upp med inspiration från Méthode Naturelle och dess tänk. 

Parkour handlar lika mycket om att använda huvudet som att använda kroppen. I varje hopp finns en tanke om hur man kan utföra sin rörelse. Kreativiteten väljer vilket sätt man kan ta sig fram på och det finns inget fel val. Eftersom våra kroppar ser olika ut gör även vårt sätt att ta sig fram på också det trotts vi använder oss av samma utbud av tekniker. 

Parkour handlar om dig själv. Det går därför inte att tävla i parkour. Anledningen är densamma som i Méthode Naturelle att det handlar om en själv och ens egen utveckling. Tävlar du mot någon annan fokuserar du inte på dig själv längre och risken för skador ökar då du gör något du kanske inte klarar av.